Magyar Csillagászati Egyesület
Főoldal arrow Cikkek arrow Mélyég kalauz
:: Oldaltérkép :: Kapcsolat :: RSS ::

Mélyég kalauz
Mélyég kalauz V. Leláncolt Androméda
Szerző: Sánta Gábor | 2010. October 06., Wednesday

Az őszi égbolton a nyár elmúltával is tovább követhetjük a Tejút csapását, a Cepheus, Cassiopeia, Perseus csillagképekben, ahol a nyáriakhoz hasonló galaktikus objektumok (főleg nyílthalmazok) várnak ránk. Az őszi déli égbolt pedig a tavasziaknál jóval elhanyagoltabb galaxisoknak ad otthont.

Mélyég kalauz III. Északi galaxisok között
Szerző: Sánta Gábor | 2010. August 31., Tuesday

Irány észak!

Mélyég kalauz II. A tavaszi ég nyugati és déli része
Szerző: Sánta Gábor | 2010. August 31., Tuesday

A tavasz a természet ébredése, a vegetációs ciklus kezdete. Az amatőrcsillagász számára ez az időszak a derült éjszakák számának növekedését hozza magával, amelyek jelentős része a gyorsan mozgó frontok miatt igen tiszta, átlátszó. Az éjszakák hossza még meglehetősen hosszú (csak májusban csökken 6 óra alá), és az éjszakai hőmérséklet sem olyan riasztó. Ebben a cikkben ismét csak az objektumok töredékét tudjuk megemlíteni, ezért az ég alatti munkának hasznos segítője lesz az Égabrosz, vagy más, hasonló csillagtérkép.

Mélyég kalauz IV. A nyári égbolt
Szerző: Sánta Gábor | 2010. August 30., Monday

A langyos, de rövid nyáréjszakák az amatőrcsillagászok ezreit hívják az égbolt alá, hiszen a nyár a szabadságok és a táborok ideje is. Ilyenkor a városi amatőrök is kötelezően eltöltenek néhány derült, tücsökciripeléses éjszakát a szikrázó Tejút sávja alatt, hiszen a nyári égbolt csillaghalmazainak, gázködeinek nincs párja egünkön.

Mélyég kalauz I. A téli égbolt
Szerző: Sánta Gábor | 2010. January 16., Saturday

A jelen számban induló, évszakonként jelentkező cikksorozat célja az égbolt leglátványosabb, legérdekesebb mélyég-objektumainak bemutatása. A témával több népszerűsítő könyv is foglalkozik, de úgy ítéltük meg, hogy ezek adatai sok esetben pontatlanok vagy tévesek, különösen a távcsöves látványra vonatkozók. A négy cikkben csillagképenként haladunk majd.

 

1%-ot az MCSE-nek!
Ajánlat
csillagaszat.hu
 
©1995-2007 MCSE Mélyég-észlelő Szakcsoport | Adatvédelem | Impresszum, felhasználási feltételek