Magyar Csillagászati Egyesület
Főoldal arrow Cikkek arrow Cikkek, ismertetők
:: Oldaltérkép :: Kapcsolat :: RSS ::

Cikkek, ismertetők
Kréta szigetén jártunk I.

2010. április 3-a, napnyugta. Kréta szigetének délkeleti részén, Kalo Nero település közelében három magyar amatőrcsillagász (Kovács Gergő, Sánta Gábor és e sorok írója) észleléshez készülődik. Fáradtak vagyunk, hiszen repülőút, majd egy éjszakán átívelő hajóút, továbbá egy nagyjából 140 km-es autós szakasz van mögöttünk. De a kimerültség nem veszi el kedvünket, izgatottan várjuk a sötétség beálltát, hiszen hamarosan olyan csillagok, csillagképek fognak felragyogni az égen, amelyek Magyarországról nem, vagy csak nehézkesen látszanak.

A tér határtalan mélységei

Egy-egy látványos mélyég-fotó láttán, vagy a távcső okulárjába pillantva nem is gondolunk bele, hogy mindez vajon hogy mutat a maga három dimenziójában. Rácsodálkozunk – jé, milyen szép! – fotót, rajzot készítünk, szakszerű leírást fogalmazunk meg.

Hogyan készítsünk megfigyelési tervet?

Fontos, hogy legyen elképzelésünk a megfigyelésről. Ne az ég alatt kezdjünk el kapkodni és megfigyelendő objektumok után kutatni, hanem a borús napokon állítsunk össze igényeinknek, lehetőségeinknek megfelelő listát. Olvasmányaink közben sok érdekes mély-ég objektumról hallunk, a friss hírek, űrtávcsöves eredmények alanya is lehet kiváló célpont. Hogy mit is láthatunk – ennek távcsövünk és felkészültségünk szab határt.

A mélyég-megfigyelés kellékei

Ez egy nagyon fontos téma, mert jól összeválogatott kellékek nélkül a megfigyelés lehetetlenné vagy nagyon nehézkessé válik. Így végső soron a saját dolgunkat nehezítjük, bosszúsak leszünk, és könnyen lehet, hogy megfázunk vagy elfáradunk.

Megfigyelési körülmények és helyszínek kiválasztása

A Világegyetem szépségére, fenségére igazán csak a messzi égitestek tudnak rácsodálkoztatni minket. Sok éves, évtizedes tapasztalatokkal a hátunk mögött is akad még elég célpont, sok ismeretlen terület. Műszerezettségünk fejlődésével a régi ismerősök is új oldalukról mutatkoznak be. Azért távcsövezünk, mert kedvünket leljük benne. Amint valami gúzsba köti elménk szabadságát, vagy már nem leljük benne örömünk, a mély-ég észlelés unalmas rajzolgatássá válhat.

A mélyég-objektumok típusai

Ebben a cikkben összefoglaljuk azon égitestek körét, melyek a mélyég megfigyeések tárgyát képezhetik: az asszociációktól egészen a kvazárokig.

Vizuális csillagászat a 21. században

Van-e létjogosultsága a vizuális észlelésnek manapság, mikor 6-10 méteres óriás távcsövek gyűjtik a fényt kisebb széklap nagyságú CCD kamerák felületére? Amatőrcsillagászok és távcsőgyártók hada harsogja szerte a világon: természetesen van!

A Maffei I galaxishalmaz
A hozzánk igen közeli Maffei I galaxishalmaz rövid bemutatása, katalógusa, referenciák. Az oldal angolul van, de a katalógus angolul nem értők számára is hasznos lehet.
Alig ismert nyílthalmazok között IV.

A hazánkból ritkábban észlelt, kevésbé ismert nyílthalmazokkal foglalkozó cikksorozat utolsó részében a tavaszi-nyári égbolton zárul égi kalandozásunk.

Kalandozás a déli horizont közelében

Könnyen azt hihetnénk, hogy „új” csillagokkal, csillagképekkel való ismerkedés csak délebbi országokba, egzotikus helyekre utazással lehetséges. Nos, Kernya János Gábor tagtársunk horizontközeli túrázásai bebizonyították, hogy a sükösdi határ is egzotikus hellyé változhat – még globális felmelegedés se kell hozzá…

Kora tavaszi binokulár-túra

A nagy látómezejű binokulárok az amatőrcsillagász legsokoldalúbban bevethető „fegyverei”.

Alig ismert nyílthalmazok között III.

Ezúttal a téli égbolt "ismeretlen" nyílthalmazaiból válogat szerzőnk.

Mélyég kalendárium II.

A sorozat előző részében látványos őszi és téli mély-ég objektumokkal ismerkedtünk meg. Ezúttal a nyári ég csodái közül szemezgetek, és helyet kap a cikk hasábjain egy kevésbé ismert, de a maga nemében könnyű tavaszi objektum is. Utolsó bekezdésünk önálló észlelési tervek készítésére buzdít.

Planetáris ködök a szegedi Dóm "árnyékában"

Nos, fény és árnyék van bőven a Dóm téren, illetve a Szegedi Egyetem Béke épületének tetőteraszán. Mindegy, hogy éjjel vagy nappal, a világosság mindig nappali: köszönhetően egy pont a tetőre világító fényszörnyetegnek. 2001 óta úszik szó szerint fényárban a Dóm. Hiába a 28 cm-es Schmidt-Cassegrain, kihasználni úgysem lehet, maximum Hold-és bolygóészlelésre jó.

Messier-maraton 2007: a második forduló

A március 17-i sikeres észlelőhétvége zárásaképp megbeszéltük, hogy sort kerítünk idén egy második fordulóra, mellyel célunk a 105-ös eredmény túlszárnyalása volt. Kiválasztott hétvégénk április 14/15-ére esett, néhány nappal újhold előtt. Csapatunkat Csák Balázs, Kernya János Gábor és jómagam alkottuk, helyszínül a bajai csillagvizsgálót választottuk ki.

Vizuális mélyég-észlelés

A mai digitális világban - sokunk előítéleteivel ellentében - is van értelme és létjogosultsága a vizuális munkának, még a mélyég-objektumok terén is. Ckkünk ennek a munkának a mesterfogásairól szól.

A "gömbhalmaz-kód" megfejtése...
... avagy vajon gömbhalmazok őrzik-e a galaxiskeletkezés ősi titkát?
Tudod, hogy igazi mélyég-megfigyelő vagy, ha...
1997 év végén egy internetes fórumon jelent meg a fenti félmondat, azzal a kéréssel, hogy az amatőrcsillagászok fejezzék be a mondatot. Az évek során a következő válaszok merültek fel a teljesség igénye nélkül.
 

1%-ot az MCSE-nek!
Ajánlat
 
©1995-2007 MCSE Mélyég-észlelő Szakcsoport | Adatvédelem | Impresszum, felhasználási feltételek