Magyar Csillagászati Egyesület
Főoldal arrow Észlelések beküldése
:: Oldaltérkép :: Kapcsolat :: RSS ::

Megfigyelések beküldése

Szerző: Sánta Gábor | 2010. August 30., Monday

Rajzok és leírások

 

Az észleléseket az MCSE észlelőlapjára ajánlott elkészíteni. A látómező- (LM-) karikán legalább egy, vagy két égi irányt fel kell tüntetni, és meg kell adni a nagyítást és a látómező valós, ívpercekben vagy fokokban mért átmérőjét (fokokban csak 2 fok felett érdemes). Más felirat lehetőleg ne legyen a karikában, sem azon kívül.

 Kitöltött észlelőlap

 

Az észleléseket

1. papíron, postán a rovatvezető postacímére kell küldeni,

vagy

2. szkennelve (ez a gyakoribb). A szkennelést 300 dpi-vel kell végezni és lehetőleg tömörítetlen tiff-ben menteni - ha ez nem megy, jó a jpg is. Fontos: a szkennelés ELŐTT az előnézeti képen addig kell állítani a csúszkákon a világos és sötét színek arányát, míg minden részlet nem látszik! Az nem baj, ha a papír fehér háttere szürkés lesz, ez egy kattintással eltüntethető. Gyakorlatban a feketét maximumra kell venni (árnyékok, shadows) - ekkor a csillagok jobban láthatóak lesznek, de az objektum intenzitásarányai nem változnak. A fehéret lejjebb kell venni egy kicsit, hogy az objektum halvány külső részei is láthatóak legyenek. Ha szürkés lesz emiatt a háttér, nem baj!

Csak a rajzot kell elküldeni, tehát a beszkennelt észlelőlapról crop eszközzel ki kell vágni a rajzot - vagyis inkább körbe kell vágni, a lényeg, hogy csak a rajz maradjon a karikában, persze jó ráhagyással. A szkennelt rajzot NEM szabad invertálni és feliratozni! Szükségtelen bármiféle intenzitás-skálázás is.

Az észlelőlapon található szöveges információkat - az észlelés készítési körülményeit és a leírást - egy szöveges fájlba kell írni. Ennek az az oka, hogy a szövegek beszkennelése bármilyen képformátumba nagyon megnöveli a szöveg helyigényét - hasonlítsd csak össze egy txt fájl méretét egy képfájléval! Szóval, abban a sorrendben, ahogy a lapon is voltak, fel kell tüntetni minden adatot, és a szöveges leírást is.

 

A fájlok elnevezése:

 A képfájlt és a szöveges adatokat is UGYANAZZAL a fájlnévvel kell ellátni, csak a kiterjesztésük fog különbözni.

 katalogus_szam_tipus_csillagkep_datum_eszlelo.tiff/jpg/txt

 pl.

 ngc_1514_pl_tau_20080927_santagabor.tiff/jpg/txt

Célszerű mindenütt kisbetűket használni, és mellőzni kell az ékezetek használatát!

Csak szöveges észleléseket doc formátumban, az összes adat megadásával szintén elfogadunk. Ilyenkor hangsúlyt kell fektetni a minél precízebb leírások készítésére! Részletes leírásokat várunk alig észlelt nyílthalmazokról, aszterizmusokról, halvány galaxisokról (12m alatt), valamint nagy kiterjedésű galaktikus ködökről!

 

Digitális felvételek

 

A mélyég-objektumokról készült digitális felvételeket minél jobb, de legalább 300 dpi felbontásban küldjük el. A kész, feldolgozott kép adatait egy speciális fájlban, az ún. digitális észlelőlapon kell megadnunk, mely letölthető innen. A kép formátuma jó minőségű jpg vagy tiff legyen.

 

Ügyeljünk arra, hogy a lap rovatait pontosan töltsük ki, különösen a használt távcsőre, képrögzítő eszközre, expozíciós időre való tekintettel. Továbbá minden, általunk fontosnak vélt technikai adatot rögzíthetünk, és nagyon hasznos, ha egy rövid leírást, beszámolót írunk a kép készítési körülményeiről. Ha kedvünk van hozzá, szöveges leírást készíthetünk az objektumról.

 

A képet a következő formátumban várjuk:

 

katalogus_szam_tipus_csillagkep_datum_eszlelo.jpg/tiff

 

A digitális észlelőlap fájlnevének meg kell egyeznie a kép nevével, csak a kiterjesztésük térjen el.

 

A rovat postai és elektronikus címe:

 

Sánta Gábor
5310 Kisújszállás, Arany J. u. 2./B/9.

 

 

E-mail: 
 Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.
  

 

 

Beküldési hagtáridő: minden hónap 6-a!

 

1%-ot az MCSE-nek!
Ajánlat
 
©1995-2007 MCSE Mélyég-észlelő Szakcsoport | Adatvédelem | Impresszum, felhasználási feltételek